Snoeien - Tuinonderhoud - Helsen tuinen

Snoeien is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van uw planten en struiken, maar komt vaak ook nogal precies. Wanneer u de juiste informatie heeft kunt u het snoeien prima zelf en hoeft u daar geen professional voor in te schakelen.

Het snoeien van planten en bomen heeft altijd een doel. En u heeft altijd een bepaald resultaat voor ogen wanneer u gaat snoeien. Dit is voornamelijk belangrijk voor het versnellen van de groei van planten. In sommige gevallen kunt u met snoeien de lichtinval verbeteren, zodat de groei wordt gestimuleerd. Maar u kunt ook snoeien om een bepaalde vorm te krijgen in een haag of buxus. Bovendien moeten oude takken wel eens plaatsmaken voor nieuwe takken, omdat dit ten goede komt aan de plant. Kortom: redenen genoeg om uw planten, struiken en bomen regelmatig te snoeien.

Snoeiseizoen

Snoeitijd is niet per definitie gebonden aan een bepaald seizoen. Wanneer u moet snoeien hangt af van het doel, het soort gewas en de bepaalde gevoeligheden van sommige gewassen. Het is dus niet zo dat de winter en het vroege voorjaar de momenten zijn om eens lekker te snoeien. Het is wel een feit dat het meeste snoeiwerk in die periode kan worden gedaan. Maar let op: bij 5 tot 10 graden vorst kunnen uw gewassen niet worden gesnoeid vanwege het bevriezen van de wond.

Snoeien in de zomer

In de zomermaanden kunt u ook enkele planten en struiken snoeien. Zo kunt u in juli aan de slag met uitgebloeide lavendel en rozen. Alle hagen en gesnoeide heesters kunnen het beste worden gesnoeid na de langste dag. Dan is de sterkste groei geweest en meestal is dan één snoeibeurt per jaar voldoende. Wanneer u vaker wilt snoeien kunt u naar uw eigen voorkeur snoeien van mei tot september.

In de winter

Hulp bij snoeien
Het is belangrijk de totale vorm van een boom goed in de gaten te houden terwijl u snoeit. Als u dat alleen doet, blijft u heen en weer lopen om het effect te beoordelen. Het is veel makkelijker dat met z’n tweeën te doen: de een snoeit en de ander bekijkt van een afstand het effect en geeft aanwijzingen om het snoeien makkelijker te maken.

Zware takken
Traditioneel wordt er ’s winters veel aan corrigerende vormsnoei gedaan. Ook worden dan vaak zware takken weggezaagd. Doe dat zo dat er geen bast kan losscheuren van de boom. Dat kan door in twee fases te zagen.

Eerst de onderkant van de tak op enige afstand van de stam inzagen en daarna iets verder van de stam de tak van bovenaf doorzagen. De ‘kapstok’ die dan blijft zitten, kan daarna nog wat dichter bij de stam worden doorgezaagd, maar laat de ‘kraag’ vlak bij de stam zitten. De boom sluit de wond namelijk vanuit die kraag. Bij takken dikker dan twee centimeter is het aan te raden de wond met wondbalsem af te dekken.

Uitzondering: liguster snoeien
Een ligusterhaag die veel te omvangrijk en van onderen kaal is geworden, kunt u ook nu nog zwaar snoeien. Uiteraard ziet hij er dan een aantal maanden lang niet uit, maar in het voorjaar zal hij weer gezond uitlopen.

Tips

De belangrijkste tip die we u kunnen geven is dat u een goede snoeischaar moet aanschaffen bij een specialist. De schaar moet altijd scherp zijn, want alleen een scherpe snede heelt snel en mooi. In rafelige en vuile sneden kunnen zich ziektekiemen en schimmels nestelen waardoor het gewas wordt verzwakt. Ook de plaats van de snede is belangrijk. Kies altijd een plaats boven een gezond, naar buiten gericht oog. Wanneer u hele takken verwijdert dient u altijd zo dicht mogelijk bij de aanzet op de stam te snoeien

Meer weten?

Komt u er niet helemaal uit met snoeien? Geen probleem, onze tuinadviseurs staan voor u klaar. Vraag hen gerust alles wat u wilt weten over het snoeien van gewassen, de seizoenen en de beste gereedschappen. Zij helpen u graag met handige tips. Hiervoor kunt u langs komen of natuurlijk vrijblijvend contact met ons opnemen. Klik hier!